DİJİTAL MAKİNALAR

Günümüz Dijital Fotoğraf Makinalarında Olmazsa Olmaz Özellikler

Canon A590IS
Fotoğrafçılıkla amatör olarak uzunca bir süredir ilgileniyorum. Amatör fotoğrafçılık serüvenimde filmli olsun dijital (sayısal) olsun bir çok kamerayı deneme kullanma şansı buldum. Fotoğrafçılık benim için çok keyif aldığım bir hobi, denememiş ve kendine bir uğraş arayanlara şiddetle tavsiye ederim.
Geçtiğimiz günlerde kuzenimden “bir fotoğraf makinesı alacağım nasıl bir makine almalıyım? bir fikir ver bana” diye bir telefon aldım, uzun zamandır piyasadaki dijital fotoğraf makinelerine bakmadığım için hemen bir şey diyemedim. Kuzen günlük kullanımı için kullanacağı bas-çek tarzında bir makine arıyormuş; ben de bu çerçevede bir araştırma yaptım.
Yaptığım araştırmanın ve yazının sınırlılığı açısından yazının kapsamını bas-çek tarzı kompakt (compact) denilen makinelerle sınırlı tutacağım. Single-Lens Reflex (SLR) yada SLR-benzeri (SLR-like) tarzı daha fazla özellik sunan makineler belki ilerde başka bir yazının konusunu oluştururlar.
Yaptığım araştırmada karşıma çıkan tablo şu şeklide oldu:
Yüz Tanıma (Face detection)
Günümüzde bir çok dijital fotoğraf makinesi kullanıcılarına yüz tanıma özelliğini sunuyor. Bir çok kullanıcı da bu özelliği biliyor. Fotoğraf makinesi yazılımı sayesinde görüntüdeki göz, burun, ağız gibi yüze ilişkin özellikleri araştırıyor ve bulduğu yüzü ya da yüzleri bir çerçeveye alıp çekim ayarlarını yüz ya da yüzlerin bulunduğu bölgenin ışığına göre oluşturuyor ve netlemeyi de yüzlere yapıyor. Böylece karedeki yüzlerde karanlık/aydınlık çıkma, bulanık çıkma gibi sorunlar yaşanmıyor.
Yüz tanıma özelliğine ek olarak gülümseme özelliği de eklenebiliyor. Bu özelllik sayesinde fotoğraf makinesi çekim yapmak için karedeki yüzlerin gülümsemesini bekliyor. Hatıra fotoğrafları için güzel özellikler.
üıü
Nikon S60: Karedeki 12 yüze tespit edebiliyor
Titreşim-Sarsıntı Önleme (Image stabilization)
Genelde keskin ve net sonuçlar fotoğraf çeken herkes için büyük önem taşır (flu fotoğrafların istendiği ender durumlar dışındar). Bulanık, net olmayan fotoğrafların temel kaynağı elimizin fotoğrafı çekerken makineyı titretmesidir. Denklanşöre kuvvet uygulanıp, denklanşörden parmak kaldırılırken ister istemez makine hareket eder ve eğer düşük ışık şartlarında flaşsız çekim yapıyorsak sonuç istenilen keskinlikte olmaz. Bu sorunu aşmak için çeşitli teknikler uygulanabilir ama herkes bu teknikleri bilmeyebilir ya da gerektiğinde uygulayacak imkan bulamayabilir.
Uzun yıllardır bu soruna karşı üreticiler titreşim – sarsıntı önleme sistemleri üretip uygulamaktaydı; ancak bu sistemler kompakt makineler düzeyine inememişti, kimi video kameralarda kimi SLR fotoğraf makinelerinde ve lenslerinde kullanılıyordu. Titreşim önleme sistemlerine hemen hemen her marka farklı bir isim vermiş şöyle ki: Canon IS (Image Stabilization), Nikon VR (Vibration Reduction), Sigma OS (Optical Stabilization), Leica ise OIS (Optical Image Stabilization) olarak adlandırmış.
Artık üreticiler bu konuda ya optik olarak lensi ya da fotoğraf makinesinin sensörü hareket ettirerek ya da makineye ekledikler bir yazılım yardımıyla (bu yöntemin çok başarılı olduğu söylenemez) kompakt makinalarda da titreşimi engelleyebiliyorlar. Bu güzel özellik günümüz fotoğraf makinelerin olmazsa olmaz özelliği haline gelmiş. Örnek fotoğraf sanırım herşeyi anlatıyordur.

Örnek titreşim önleme (Wikipedia)
Video Kayıt ama HD
Video kayıt çok uzun zamandır amatör dijital fotoğraf makineleriyle gelen özelliklerden biri. Ancak günümüzde yüksek çözünürlüklü video kayıt özelliği eklendi; gayet de güzel oldu. Daha önceleri 640×480 çözünürlüğünde 15 kare yakalanabilirken. Günümüz fotoğraf makineleriyle HD kalitesinde (1440×1080, 1280×720) videolar çekmek mümkün. Bir çok makine ayrıca HD kalitesinde görüntüyü televizyonlara aktarabiliyor; HD kalitesinde video çekmese de fotoğrafları yüksek kalitede görüntülenmesine olanak tanıyor.
çöüüüğüüüü
Sony Cyber-Shot DSC-T90 ile 1440x1080 çözünürlüğünde video kaydetmek mümkün
Güçlü Zum
Dijital fotoğraf makinelerinde iki tip zum bulunuyor. Biri lensler yardımıyla gerçekleştirilen optik zum diğeri yazılımsal olarak gerçekleştirilen dijital zum; bunlardan önemli olan optik zum, gerçek yakınlaştırma bu sayede olabiliyor. Makinenin toplam zum kapasitesi iki zum değerinin çarpımıyla bulunuyor. Örneğin 4X optik, 3X dijital zum özelliği olan makine toplamda 12X zum yapabiliyor. Kompakt sınıfta optik zum değeri 4X ile sabitlenmiş gibi, hemen hemen her makine en az 4X zumu destekliyor. Daha güçlü zum seçenekleri arayanlar biraz daha büyük boyutlarda olan SLR-like modellerinde 20X gibi yüksek optik zum seçeneği bulabilirler.
http://regmedia.co.uk/2008/05/06/rh_zoom_both_big.jpgöğöğhttp://regmedia.co.uk/2008/05/06/rh_zoom_both_big.jpg
4X zum örneği (regmedia.co.uk)
Büyük LCD Ekran
Araştırdıklarım küçük fotoğraf makineler olmasına rağmen ekranları boyutlarının sınırlarını zorlar şekildeydi. Kimi modellerde arka kısıma kaplayan LCD ekran eklenmişti. Ekran gerçekten çok önemli büyük olması kullanışlılığı artıran artı bir özellik. Günümüz fotoğraf makinelerinde 2.4 inçten 3.5 inçe kadar farklı ekran büyüklükleriyle karşılaşmak mümkün; ancak yaygın olarak 3 inç tercih ediliyor ve en az 3 inç LCD ekran günümüz fotoğraf makinelerinin olmazsa olmazı olarak karşımıza çıkıyor.
ççı
3.5 inçlik dev ekranıyla Sony CyberShot DSC-G3
Bu yazıyı bundan bir kaç sene önce yazmış olsaydım buradaki başlıklardan birisi yüksek çözünürlüklü sensör olabilirdi; ancak günümüz dijital fotoğraf makineleri amatör kullanım için fazlasıyla yeterli sensörlerle donatılmış olarak geliyor. Hatta en az 10megapixellik sensörlerin günümüz fotoğraf makineleri için olmazsa olmaz olduğu söylenebilir. Daha güçlü sensörler amatör kullanım için gerekli olmayacaktır; hatta artan dosya boyutu nedeniyle paylaşım ve arşivleme sorunlarını artıracaktır. Burada değinebildiğim başlıklar dışında daha iyi pil ömrü, kamera içi fotoğraf düzenleme özellikleri, kırmızı göz engelleme, güçlü flaşlar gibi diğer bir çok fonksiyon daha listeye eklenebilir. Gelecekte olmazsa olmaz özelliklere kablosuz veri aktarımı, anında kağıda baskı, GPS gibi özellikler de eklenmesi dileğiyle…