Sayfalar

TEKNİKLER

FOTOĞRAF ÇEKME TEKNİKLERİ
TEKNİKLER
UZUN POZLAMA TEKNİĞİ

Merhabalar, eğer sizde böyle hayalet bir denizin ortasında ışığına kavuşamayan bir iskele çekmek isterseniz uzun pozlama tekniğini kullanmanız gerekir.
Yapılması gerekenler:
1. Fotoğraf makinanızı bir tripoda yerleştirin.
2. Çekim saati gün battıktan hemen sonra veya doğmadan önce olmalı
3. ISO en düşük ayarda olsun
4. F değeri 5.6 veya daha üstü olsun
5. Pozlama sürenizi buna göre ayarlayın, yukarıdaki fotoğraf için 60 sn kullanılmıştır
6. Çekimi denklanşör kablosuyla eğer yoksa kendi kendine çekim modunda yapın
Tabiki en doğru ayarları tekrar tekrar çekim yaparak bulacaksınız. Sizin iskelenizin ışığına kavuşması dileğiyle


NET BİR FOTOĞRAF NASIL ÇEKİLİR ?
Fotoğrafın olmazsa olmazlarındandır net olması. Ne kadar güzel bir kadrajınız olursa olsun eğer net çekemediyseniz fotoğrafınızın bir anlamı olmaz. Peki bizim o internette gezerken gördüğümüz cam gibi fotoğrafların sırrı nedir ? Bizim çektiğimiz fotoğraflar neden öyle olmuyor ?
Eğer çok net fotoğraflar çekmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları var

(Bulaşıkçı kardeşler ŞanlıUrfa)

1. Tek Noktadan Netleme Yapın
Şu anda sahip olduğumuz fotoğraf makinaları çok noktadan netleme yapmaktadır. Eğer manzara çekmiyorsanız bu durum sorun yaratabilmektedir. Fotoğraf makinanız sizin çekmekte olduğunuz objenin dışında bir noktaya odaklanabilmektedir. Bu durumdan kurtulmanın yöntemi fotoğraf makinanızın ayarlarından tek noktadan odaklama seçeneğini seçmenizdir. Sadece bu yöntemle bile fotoğraflarınızdaki netlik oranının çok arttığını göreceksiniz.
2. AI Serve Seçeneğini Kullanın
Çocukları fotoğraflamak zor iştir. Hareketli oldukları için sürekli onları netlediğiniz alanda tutmak zordur. AI serve seçeneği aktif hale getirildiğinde fotoğraf makinanız netlediğiniz nesneyi otomatik olarak sürekli odakta tutar. Bu özellik spor muhabirlerinin isteği üzerine fotoğraf makinalarına eklenmiştir


3. En Düşük ISO Değerini Kullanın
ISO fotoğraf makinanızın ışığa olan duyarlılığını belirler. Rakamsal değeri büyüdükçe fotoğraflarınızdaki gren miktarı artar dolayısıyla fotoğraf kaliteniz düşer. O yüzden mümkün olduğunca en düşük ISO değerinde çekim yapmaya çalışın
4. Doğru Enstantane Değerini Kullanın
Enstantane hızı hareketli nesnelerde ve tripod kullanmıyorsanız önem kazanmaktadır. Düşük enstantane hızlarında eğer elde çekim yapıyorsanız fotoğraflarınızın bulanık çıkma ihtimali oldukça yüksektir. genel kural, hiç değilse objektifinizin odak uzaklığına denk bir enstantane seçmektir.
50mm’lik objektif için 1/60 sn. ya da üstü
90-135mm’de 1/125 ya da üstü
250mm’de 1/250 ya da üstü değerler kullanmaya çalışın
5. Objektifinizin en iyi performans verdiği noktayı keşfedin
Her objektifin maksimum performasını verdiği bir F değeri vardır. Bu değer genelde o objektife ait en düşük F değerinin 2 basamak üstüdür. Kesin olarak bu değeri belirlemek isterseniz Fotoğraf makinanızla bütün f değerleriyle sırayla çekim yapın. Sonrada bilgisayarda hangi değerde en net çekimi yaptığına bakın




6. Tripod Kullanın
Eğer ışık şartlarınız çok yeterli değilse ne kadar sıkı tutarsanız tutun tripod kullanmadığınız sürece fotoğraflarınızda netlik kaybı olacaktır


SİYAH BEYAZ FOTOĞRAF ÇEKİMLERİ İÇİN İPUÇLARI
Filed under FOTOĞRAF TEKNIKLERI{NO COMMENTS}
>

RENKLİ ÇEKİM YAPIN
Günümüz fotoğraf makinalarının çoğunda siyah beyaz fotoğraf çekim modu olmasına rağmen bunu kullanmanızı tavsiye etmeyeceğim. Çünkü renkli çektiğiniz bir fotoğrafı sonradan siyah beyaza çevirmek çok daha başarılı sonuç vermektedir. Makinanızın siyah beyaz modu o kadar başarılı sonuç vermez. Öt e yandan bu modu fotoğraflamak istediğiniz konunun siyah beyaz nasıl göründüğünü keşfetmek için kullanabilirsiniz.
EN DÜŞÜK ISO DEĞERİNİ KULLANIN
Siyah beyaz filmlerde grenli görünüm tercih edilmesine rağmen siz düşük ISO’yu tercih edin.Çünkü yüksek ISO’da elde edeceğiniz gren geleneksel makinalarda yüksek hızlı filmlerle elde edilen grenden farklıdır. Çekim sonrası bilgisayar ortamında çok daha güzel grenli görünümler elde edebilirsiniz.
YAĞMURLU GÜNLERDE ÇEKİM YAPIN
Havanın kapalı,yağmurun serpiştirdiği o karamsar günlerde evde oturmak yerine dışarıda fotoğraf çekmeyi deneyin. Bu tür koşullarda çok daha etkileyici siyah beyaz fotoğraflar elde edersiniz
SİYAH BEYAZ GÖRMEYİ ÖĞRENİN
Dünya, siyah beyazken daha farklı görünür. Çevrenizi siyah beyaz renkte görmeyi öğrendiğinizde çok daha güzel fotoğraflar çekeceksiniz. Fotoğrafı çekmeden önce karenizin siyah beyaz renkte nasıl görüneceğini hayal etmeye çalışın. Evet bu çok da kolay bir şey değil ama zamanla bu konudaki yeteneğiniz artacak.
Şekilleri görmeye çalışın. Renkler şekillerin arka planda kalmasına sebep olabilir. Renkleri ortadan kaldırdığınızda ön plana çıkacaklardır.
Renklerin ortadan kalkmasıyla yapılarda ön plana çıkar. Işık bunların vurgulanmasına yardımcı olacaktır. Bu yapılar çevrenizdeki her şey olabilir bir ağaç kabuğu veya saçlar olabilir.
Yüksek kontrast, renkli fotoğraflarda bir karmaşaya yol açabilecekken aynı kareyi siyah beyaza çevirdiğiniz anda objenizin bir anda o karmaşadan sıyrılıp ön plana çıktığını göreceksiniz.
DIŞARI ÇIKIN VE ÇEKİM YAPIN
Ve değişmez kural: bol bol çekim yapın